Uniek project dammen op CBS De Morgenster

DAMLES IN DE GROEPEN 5
Donderdag zijn de damlessen begonnen voor de leerlingen van groep 5a en 5b. Een uniek plan van CBS de Morgenster om dammen in het lesaanbod te zetten. De lessen worden gegeven door Zainal Palmans (27), damtrainer van de Hoogeveense Dam Club. Zainal is zelf een zeer bekwame dammer en heeft op het EK en WK gespeeld. Ook is hij oud-leerling geweest van CBS de Morgenster en is een ervaren damtrainer. “Het is enorm leuk om de damlessen te mogen verzorgen.”
In 20 weken tijd gaan de leerlingen aan de slag om hun eerste damdiploma te behalen. Dammen is een heilzame denksport en bordspel. Dammen boeit, bindt en geeft enorm veel spelplezier. Het zorgt voor een stimulerend en gezond effect op de hersenfuncties. Denk bijvoorbeeld aan het versterken van geheugen, concentratie en denkkracht. In de lessen wordt daar veel op getraind met verschillende oefeningen. Zo hebben de kinderen ook hun eigen damwerkboek om de mentale fitheid (sociale -, emotionele – en cognitieve vaardigheden) te versterken.
Ook hoogleraar Neuropsycholoog, Erik Scherder, van de Vrije Universiteit in Amsterdam beaamt dit. “Er zijn verschillende wetenschappelijke studies verricht naar de invloed van denksporten op het brein. Daarin is aangetoond dat je een cognitieve reserve opbouwt als je veel damt.”