Nieuws

Na 15 jaar doorbraak in plan scholenhuisvesting

Schoolgebouwen die het slechtst eraan toe zijn, komen als eerste aan de beurt voor vernieuwing

door: Annemiek Meijer, Hoogeveensche Courant
Image
Wethouder Werner ten Kate (links), directeur Gerard Janze van Pricoh (midden) en directeur Henk Bremer van Tref onderwijs (rechts) - (foto: RTV Drenthe, Wouter Westerveld)
HOOGEVEEN De gemeente Hoogeveen en de schoolbesturen van het basis- en speciaal onderwijs hebben een plan klaar voor het verbouwen of vernieuwen van de schoolgebouwen in de gemeente. Voor de komende jaren is er vanuit de gemeente zo'n 10 tot 12 miljoen beschikbaar voor de aanpak van de eerste scholen.

Zo'n vijftien jaar is er gesproken over de huisvesting van de scholen. Dat er nu een Integraal Huisvestingsplan (IHP) ligt, waar de gemeente en alle schoolbesturen het mee eens zijn, is een doorbraak zegt directeur Henk Bremer van Tref Onderwijs. CBS De Akker in Pesse, die onder Tref Onderwijs valt, staat bovenaan de nominatie om opgeknapt te worden. De Akker is gebouwd in 1923 en daarmee veruit het oudste schoolgebouw in de gemeente. Wel is een deel van het gebouw aan de Hoogeveenseweg tussen Hoogeveen en Pesse door de jaren heen wat vernieuwd, maar het geheel is sterk verouderd. Ook is de school te groot geworden voor het dalende leerlingenaantal.

Rangorde voor vernieuwing
"We hebben alle scholen geïnspecteerd en zo een rangorde gemaakt. We beginnen met de scholen waar vernieuwing het hardst nodig is". zegt onderwijswethouder Werner ten Kate. "Grosso modo zijn bijna alle schoolgebouwen in de gemeente op leeftijd. Veel ervan zijn rond de vijftig à zestig jaar oud en dat betekent dat we een behoorlijke opgave hebben. "De gemeente is verantwoordelijk voor nieuwbouw en renovatie en de schoolbesturen voor alles wat met onderhoud te maken heeft. Ten Kate: "Omdat dat voor een deel een grijs gebied is, hebben we dit plan samen gemaakt." Volgens hem zou iedere zichzelf respecterende gemeente zo'n IHP moeten hebben. Het wordt in de toekomst ook wettelijk verplicht. Het IHP geldt voor de komende vijftien tot twintig jaar, al is het niet in beton gegoten, zegt directeurbestuurder Gerard Janze van PricoH namens alle schoolbesturen. "Nu de gemeente en de schoolbesturen zich achter dit plan hebben geschaard, hebben we zicht op de toekomst. Dat is het belangrijkste. Er is een soort marsroute bekend, maar binnen die route zijn nog wel wat hobbels te nemen. Uiteindelijk gaat het erom dat de kinderen in Hoogeveen in goede schoolgebouwen zitten." Per school die wordt aangepakt - of dat nou renovatie is of nieuwbouw - wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan en dat wordt telkens voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeente investeert in principe niet in scholen die minder hebben dan 95 leerlingen. Dat aantal hanteert Hoogeveen als minimum om een school open te houden. Ten Kate: "Als een school minder leerlingen heeft, willen we eerst kijken of we de combinatie met andere scholen in één gebouw kunnen maken. We gaan de scholen niet sluiten, daar gaan de scholen zelf over. Maar als er aan een gebouw van een kleine school iets moet gebeuren, kijken we bijvoorbeeld of er een school in de buurt is, waar mee samengewerkt kan worden. Het wordt per geval bekeken."

Hoog op de lijst
Obs De Posthoorn in Pesse (88 leerlingen) van Stichting Bijeen staat ook hoog op de lijst voor renovatie. De gemeente ziet mogelijkheden die school in de toekomst samen te laten gaan met CBS De Akker onder één dak. Op dit moment willen beide besturen dat nog niet. Tref-directeur Bremer: "Wij hebben erover gepraat, maar hechten beide enorm aan onze locatie. De Posthoorn in het dorp en De Akker juist in een groene omgeving buiten het dorp. Onze locaûe buiten het dorp is ook handig, want De Akker heeft meer regionale functie: een deel van de kinderen komt uit Hoogeveen en Fluitenberg."

Titus Brandsma en Het Palet mogelijk in één gebouw
Tref-directeur Henk Bremer hoopt volgend jaar zomer te kunnen beginnen met de renovatie van basisschool De Akker. Na die school is het de beurt aan de twee RENN4-schoolgebouwen (speciaal onderwijs) in Hoogeveen en de katholieke school Prof. Titus Brandsma en CBS Het Palet in de stad. Die laatste twee zijn in gesprek om verder te gaan in één nieuw gebouw, zegt bestuurder Janze van PricoH, waar Het Palet onder valt. Waar de nieuwe school moet worden gebouwd is nog niet bekend. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het lHP. Op 25 november
wordt de raad geïnformeerd. 9 december wordt er een klap op gegeven.